Aquest esdeveniment va passar abans de la guerra, un xixonenc es va tralladar a Alacant i allí en la Rambla va obrir un bar, el nom del quel era "La Marquesina", de segida va tindre molta popularitat, ja que el lloc estava net, cèntric i sobretot els aperitius eren els millors.
Aquest home li deien Pepe el Xixonenc, ell que era un home simpàtic i cordial, li agradava participar de les tertúlies que es feien, ja que era una época, en que la presa encara no s'havia posat de moda.
Entre cervesa i cervesa uns xixonencs estaven entusiasmats per l'aparició d'un cotxe alemany, " el studebaker", la conversació girava al voltant del tema i no paraven de parla-ne, els joves li deien.
- Pepe, qui poguera tindre'n un!
i que si el Estudebaker, per aquí, que si el studebaker per allà, i Pepe que ja començava a cansar-se de la mateixa canço els va dir.
- Preneu una de estudebaques, i mengeu que açò si és bo.
Ja podeu imaginar les rialles, al veure un plat de calamar a la romana, damunt la barra del bar, i Pepe dient, mengeu, mengeu, aquestes estudebaques.
I així es va servir el primer plat de estudebaques, per qué la cosa no va quedar així, i des d'eixe moment, en La marquesina, quan algú volia una de calamars a la romana ja sabia com demanar-los, i l'expressió va ser importada a Xixona, I per això els xixonencs que tenim, una certa edat, saben que quan algú demana, una de estudebaques, saben que estan demanan. Fins i tot per facilitar la pronunciació la van adequar a la nostra pronunciació. I com podeu comprovar l'expressió va passar en generació en generació.